1
Αρχική Blog (Σελίδα 4)

ΤΟ BLOG ΜΑΣ

A little bit about gin

A little bit about gin

A little bit about Gin:

Όταν σκέφτεσαι για το Gin αναρωτιέσαι,
ποιά η διαφορά του με τη βότκα και ποιές οι ομοιότητες?
Και τα δύο για παράδειγμα αποστάζονται σε συνεχής απόσταξης στήλη ( column still ) και από μείγμα δημητριακών. Το Gin όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι απλά μια αρωματισμένη βότκα, εξ’ ορισμού το Gin αποστάζεται ή επαναποστάζεται με βότανα και μπαχαρικά και σε μεγαλύτερο βαθμό τον άρκευθο, ο οποίος δίνει και την χαρακτηριστική γεύση του Gin!

Η καταγωγή του ανάγεται στην Δυτική Ευρώπη της εποχής του 16ου αιώνα, όπου αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο από τον Franciscus Sylvius έναν Ολλανδό χημικό o όποιος ονόμασε το φάρμακο του ‘’gen ievre’’ το όποιο σημαίνει άρκευθος στα γαλλικά ενώ σήμερα χρησιμοποιείται ως βάση για την παρασκευή κοκτέιλ!
Υπάρχουν πολλοί τύποι Gin, ο πιο κλασικός είναι το London Dry επίσης υπάρχουν το Plymouth, το Old Tom, το Navy strength, το New American/New Western κ.ά.
Το Gin όπως και η βότκα μπορεί να παραχθεί οπουδήποτε στον κόσμο ενώ κυρίως αποστάζεται στο Ηνωμένο βασίλειο ( Αγγλία ).

Ο ελάχιστος οινοπνευματικός βαθμός για το εμφιαλωμένο τζιν είναι 37,5% στην Ευρώπη και 40% στις ΗΠΑ.

Το Gin πίνεται κυρίως σε κοκτέιλ ή με κάποιο τόνικ της επιλογής μας, παρόλα αυτά για τους λάτρεις του gin πίνεται σκέτο ή με πάγο αρωματίζοντάς το ελαφρά με μια φλούδα από εσπεριδοειδή.

Gin Cocktails:

Dry Martini:
60 ml Greenal’s London dry gin
10 ml Carpano extra dry vermouth
1 dash Orange bitters
Method: Stir
Glass: Martini / Nick & Nora
Garnish: Lemon peel

Στο dry martini υπάρχει μπόλικη ουσία.
Η ακριβής καταγωγή του δεν είναι σαφής και αυτό λόγω το ότι υπάρχουν αρκετά cocktail’s με αυτό το όνομα και παρόμοια υλικά!
Από ότι φαίνεται η έμπνευσή του ήρθε κάπου στον 19ο αιώνα, το ‘’ που ’’ παραμένει ακόμα άγνωστο και κάνεις δεν είναι σίγουρος για αυτό!
Το σίγουρο, όμως, είναι ότι το dry martini τότε δεν ήταν και τόσο dry, αφού μέσα στο σέικερ έμπαιναν ίσες ποσότητες τζιν και βερμούτ (fifty-fifty martini).
Το Dry Martini δεν περιέχει το γνωστό σε όλους μας ποτό ‘Martini’,
έχει πάρει την ονομασία του από το ποτήρι τύπου ‘Martini’ στο οποίο σερβίρεται.

‘’And despite the prissy demands of a certain fictional British spy (007), stir (don’t shake!) the hell out of it with ice and strain it into a glass named after the cocktail itself. Twist a lemon peel, and there you have it, a Dry Martini.’’
-By Liquor.com

Bramble:
50 ml Citadelle gin
25 ml simple syrup
25 ml lemon juice
Float Giffard crème de mures
Method: Build
Glass: Old Fashioned
Garnish: 1 μαύρο μούρο και μια φλούδα λεμονιού

Το Bramble δημιουργήθηκε στο Λονδίνο στα μέσα του 80 από τον Dick Bradsell, ο όποιος έκανε ένα twist στο αγαπημένο του Gin Fix!
Επίσημα ήρθε στη ζωή το 1840 όταν ο Bradsell δούλευε στο Fred’s Club το όποιο έδινε έμφαση στο service και στο στυλ.

 

Του Θάνου Καραμάνη.

A little bit about vodka

A little bit about vodka

Η βότκα είναι ένα διαφανές ποτό , το οποίο αποστάζεται κυρίως από δημητριακά ή πατάτα!!
Γενικά η βότκα μπορεί να αποσταχθεί από οποιοδήποτε υλικό που περιέχει ζάχαρη και μπορεί να υποστεί ζύμωση!!
Η βότκα από σιτάρι θεωρείται premium!!

Η λέξη vodka προέρχεται από τη σλαβική λέξη voda που σημαίνει νερό ενώ στα ρώσικα “νεράκι”.

Η βότκα μπορεί να παραχθεί παντού σε όλο το κόσμο, παρόλα αυτά είναι ταυτισμένη κυρίως με τη Ρωσία και την Πολωνία ενώ η χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση βότκας είναι η Αμερική.

Η βότκα κυρίως αποστάζεται σε συνεχής απόσταξης στήλη, ωστόσο υπάρχουν παραγωγοί οι όποιοι χρησιμοποιούν άμβυκα για όλη ή μερική απόσταξη αυτής και φιλτράρεται με άνθρακα ή τσακμακόπετρες.

Η αρχική γεύση της κάθε βότκας είναι αντανάκλαση από το που έχει παραχθεί και από τι,
επιπλέον υπάρχουν αποστακτήρια τα οποία αποστάζουν αρωματισμένη βότκα σε διάφορες γεύσεις όπως με bison grass, λεμόνι, nordic berries κ.ά.

Βάση νόμου η βότκα πρέπει να περιέχει από 35% έως 50% αλκοόλ, ενώ στην Ευρώπη το ελάχιστο που μπορεί να περιέχει μια βότκα είναι 37,5%.

Ιστορικά η πρώτη καταγεγραμμένη παραγωγή βότκας έγινε στην Ρωσία τα τέλη του 9ου αιώνα, ενώ σε αντίθεση με αυτό οι Πολωνοί διεκδικούν την πρωτιά ισχυρίζοντας ότι η πρώτη βότκα παραχθηκε εκεί τον 8ο αιώνα.

Την βότκα μπορείς να την πιεις με τους εξής τρόπους , είτε σκέτη, είτε με πάγο, με σόδα ή τόνικ είτε σε cocktail.

Vodka cocktails:

Moscow Mule :

50 ml moskovskaya vodka
10 ml lime juice
1 dash aromatic bitters
Top up ginger beer

Method: build up
Glass: copper mug
Garnish: lime wedge

Το Moscow mule εφευρέθηκε το 1941 από τον John G. Martin από το G.F.Heublein Brothers inc. και από τον Jack Morgan από την cock ‘n’ bull products που τότε έφτιαχνε ginger beer.

Cosmopolitan:

50 ml vodka citron
20 ml Cointreau
25 ml lime juice
30 ml cranberry juice

Method: shake
Glass: cocktail glass
Garnish: orange zest

Η προέλευση αυτού του κοκτέιλ δεν είναι μία και αυτό γιατί εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε από διαφόρους bartenders το 1970.
Γενικά αναγνωρίζεται ότι ο John Caine έφερε το κοκτέιλ στο San Francisco από το Ohio το 1987 ενώ την ίδια χρονιά στο Manhattan δημιουργήθηκε η παγκόσμια έκδοση του cocktail από τον Bradley Umane.

 

Του Θάνου Καραμάνη.

Airgon Protein

Airgon Protein

Η ΓΙΑΛΟΥΣΗΣ Ι ΕΠΕ στηρίζει τους αθλητές και για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε η ιδέα της AIRGON PROTEIN. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης αποτελεί βασικό μέρος της διατροφής κάθε αθλητή, η AIRGON PROTEIN φτιάχνεται από έναν κορυφαίο ορό γάλακτος και παρέχει 25γρ. πρωτεΐνης ανά μερίδα, ενώ συμβάλλει συστηματικά στην ανάπτυξη και διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Η AIRGON PROTEIN διαθέτει μόνο 0,3γρ λιπαρών και 0,2γρ υδατανθράκων ανά μερίδα, παρέχοντας ταυτόχρονα όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τη δόμηση και επιδιόρθωση των μυών από τον οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, αν ψάχνετε μια πρωτεΐνη ορού γάλακτος υψηλής ποιότητας που να καλύπτει ιδανικά τις διατροφικές σας απαιτήσεις και να παρέχει εξαιρετική σχέση ποιότητας – τιμής με απίστευτη γεύση, μην προσπαθήσετε να βρείτε κάτι καλύτερο από την AIRGON PROTEIN.

Η AIRGON PROTEIN αντιπροσωπεύει μια βολική μέθοδο υψηλής ποιότητας, που παράλληλα εξασφαλίζει την τροφοδότηση των μυών σας με αρκετή πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με μόλις 112 θερμίδες ανά μερίδα, η AIRGON PROTEIN αποτελεί την ιδανική επιλογή για τους αθλητές, είτε πρόκειται για αρχάριους, είτε πρόκειται για προχωρημένους.

Η AIRGON PROTEIN είναι κατάλληλη για κάθε δραστήριο άτομο που έχει ως στόχο την αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης πρωτεΐνης και βοηθάει ουσιαστικά τους αθλητές στην κατάκτηση των διατροφικών στόχων τους. Η AIRGON PROTEIN είναι ιδανική μετά την προπόνηση, ενώ μπορείτε να την απολαμβάνετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας σε διάφορες γεύσεις. Αποτελεί την πιο άμεση καθημερινή λύση, καθώς παράγεται εύκολα αναμιγνύοντας την με νερό, άπαχο γάλα ή ακόμα και με χυμό φρούτων!

https://www.thedistiller.gr/shop/sokolates-rofimata/proteinika-rofimata

Λίγα λόγια για το Fine Drinking

Λίγα λόγια για το Fine Drinking

Είναι μια εμπειρία με μοναδικές προτάσεις κάτω από την ομπρέλα του τέλειου σερβιρίσματος με ότι αυτό συνεπάγεται , όπως,
mixability, spirits, διάφορα προϊόντα,τεχνικές, ποτήρια, γαρνιτούρες, σωστή μουσική στο background, επικοινωνία με τον bartender, η ατμόσφαιρα.
Όλα αυτά μαζί δημιουργούν ένα κράμα υψηλής αισθητικής!!

Το fine drinking δεν είναι απλά ένα premium spirit με πάγο ή ένα γευστικό κοκτέιλ, αυτό λόγω το ότι υπάρχουν άνθρωποι πίσω απο τις μπάρες που διαβάζουν, μελετούν, ενημερώνονται και πειραματίζονται έτσι ώστε, να μας προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες μέσα από το καλό ποτό, το οποίο μπορούν να προσαρμόσουν ανάλογα με τα “θέλω” και τις ανάγκες του κάθε επισκέπτη στο μπαρ.

Πρόκειται για φιλοσοφία ποιότητας και δημιουργίας.
Ποιότητα όσον αφορά τα υλικά, τον πάγο, τα spirit και τη συνολική εμπειρία που προσφέρει ένα μπαρ.
Δημιουργία η οποία έρχεται από εμπνεύσεις που πηγάζουν από μια οσμή, μια εικόνα ακόμα και μια ανάμνηση.

Τέλος,
είναι ένα ταξίδι, από την Σιγκαπούρη στην Κοπεγχάγη, από το Τόκιο στην Νέα Υόρκη και πίσω στην Αθήνα ξανά, μια συναρπαστική διαδρομή που ενώνει ιστορίες ανθρώπων και δημιουργεί την μεγαλη σύνδεση κουλτούρας του fine drinking σε μια ζωντανή παγκόσμια κοινότητα των ανθρώπων που αγαπούν το καλό ποτό!!

Του Θάνου Καραμάνη.

CHAIRMANS MAI TAI CHALLENGE

CHAIRMANS MAI TAI CHALLENGE

Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να βγάλουνε ένα mai tai cocktail, δικής τους έμπνευσης, έτσι όπως μόνο αυτοί φαντάζονται!

H βάση των cocktails δεν μπορεί παρά, να είναι κάποια από τα μοναδικά Chairmans Reserve!

Επιπλέον συνδυάζονται με homemade υλικά, σιρόπια, liqeurs, πουρέ φρούτων, χυμούς κ.ά.!

Ο νικητής από την κάθε διαγωνιζόμενη χώρα, θα ταξιδέψει δωρεάν στην Αγία Λουκία, ώστε να εκπροσωπήσει την χώρα του, με το δικό του, μοναδικό chairmans mai tai!

NEW UPDATES

NEW UPDATES

Το καλό προϊόν πρέπει να είναι για όλους δίχως διακρίσεις, αυτό το καλό προϊόν είμαστε ορκισμένοι να το υπηρετούμε και να το αναδεικνύουμε εμείς μέσα…

Είδη καφέ

Είδη καφέ

Υπάρχουν δύο βασικά είδη καφεόδεντρου, ή καφέας τα οποία παράγουν τις δύο ποικιλίες οι οποίες και στηρίζουν το παγκόσμιο εμπόριο του καφέ: η καφέα Αραμπίκα και η καφέα Ρομπούστα.

  • Το είδος arabica. Είναι το αρχαιότερο από τα δύο είδη. Πιστεύεται ότι προέρχεται από την Αιθιοπία αλλά, όπως δηλώνει και η ονομασία της, καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Αραβική Χερσόνησο. Το 78% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ είναι της ποικιλίας arabica. Ευδοκιμεί καλύτερα σε μεγάλα υψόμετρα, διαθέτει μία πολύ ραφιναρισμένη γεύση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είδη καφέ και περιέχει 1% καφείνη. Η ποικιλία arabica στις μέρες μας παράγεται κυρίως σε χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και είναι γνωστή για την έντονη αρωματική γεύση που δίνει στον καφέ. Από υψηλής ποιότητας ποικιλία arabica παρασκευάζονται οι διάφοροι τύποι ελαφρού καφέ (mild coffees).
  • Το είδος robusta (εύρωστη). Το είδος robusta είναι ανθεκτικότερο στις ασθένειες του φυτού από την arabica, λόγω της σχεδόν διπλάσιας ποσότητας καφεΐνης που περιέχει (η καφεΐνη μπορεί να παραλύσει και σκοτώσει ορισμένα από τα έντομα που απειλούν το καφεόδεντρο). Είναι ένα «εύρωστο» είδος με υψηλή παραγωγή ανά φυτό. Ευδοκιμεί σε χαμηλότερα υψόμετρα και διαθέτει μία πιο δριμεία, σκληρή γεύση. Η ποικιλία robusta, που αποτελεί το υπόλοιπο 22% της παγκόσμιας παραγωγής, έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στα θερμά-υγρά κλίματα, στα οποία η arabica δεν ευδοκιμεί. Παρά την περισσότερο ουδέτερη γεύση της σε σχέση με την arabica, η ποικιλία robusta έχει αυξημένη δημοτικότητα, ιδιαίτερα στη μορφή του διαλυτού καφέ.

Τα περισσότερα διακινούμενα σήμερα προϊόντα καφέ είναι συσκευασμένα μίγματα (blends) σε διάφορους συνδυασμούς των δύο ποικιλιών με διαφορετικά χαρακτηριστικά προκειμένου να ικανοποιήσουν την επιθυμητή γεύση και άρωμα από το καταναλωτικό κοινό

Τι είναι ο καφές;

Τι είναι ο καφές;

Ο καφές είναι ένα ρόφημα, το οποίο κατασκευάζεται από τα καβουρδισμένα και αλεσμένα σπόρια της καφέας ή καφεόδεντρου. Ο καφές έχει αναζωογονητική δράση, η οποία οφείλεται στο βασικό του συστατικό, την καφεΐνη, ένα αλκαλοειδές συστατικό που υπάρχει στους σπόρους των καρπών του. Υπολογίζεται ότι η διαδικασία ετοιμασίας του ροφήματος επαναλαμβάνεται παγκοσμίως πάνω από 400 δισεκατομμύρια φορές τον χρόνο.

Καθαρισμός εξοπλισμού

Καθαρισμός εξοπλισμού

Μηχανή καφέ

Τοποθετούμε 3γρ καθαριστική σκόνη στο τυφλό φίλτρο, έπειτα κουμπώνω το κλείστρο στο γκρουπ και κάνω 15 flash. (των 5’’)

Αφού τελειώσουν τα flash, ξεκουμπώνω το κλείστρο, το ξεπλένω και έπειτα παίρνω τις βούρτσες καθαρισμού και ξεκινώ να βουρτσίζω σχολαστικά την σίτα (ντουζιέρα) του γκρουπ.

Αφού λοιπόν βουρτσίσουμε, κάνουμε ένα flash για να ξεπλύνουμε το γκρουπ και έπειτα τοποθετούμε το κλείστρο με το τυφλό φίλτρο ξανά στο γκρουπ χωρίς καθαριστικό αυτή την φορά και κάνουμε 20 flash για να καθαρίσουμε εντελώς από το καθαριστικό το κύκλωμα του γκρουπ. Ή μέχρι να καθαρίσει εντελώς το νερό, ενδέχεται να χρειαστεί άλλα 5 flash.

Έπειτα πρέπει να καθαρίσουμε τα κλείστρα μας σχολαστικά, αρχικά με ζεστό νερό και έπειτα να τα βουτήξουμε μέσα σε ένα σκεύος με καυτό νερό και 2 κουταλιές της σούπας καθαριστική σκόνη για 20-30 λεπτά τα κλείστρα και τα sheeve filters (φίλτρα), έπειτα τα ξεπλένουμε καλά με καυτό νερό και το σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας. (Ξεκαρβούνιασμα)

Επιπλέον, πρέπει να καθαρίσουμε τους σωλήνες ατμού, βάζοντας νερό σε ένα σκεύος και βράζοντάς το πάλι με τους σωλήνες του ατμού. Αφήνουμε το βραστό νερό εκεί για 10 λεπτά και έπειτα αφαιρούμε το σκεύος από τον σωλήνα και κάνουμε ένα δυνατό flash για να ξεκολλήσουμε τις βρωμιές που έχουν δημιουργηθεί.

*Απαγορεύονται κάθε είδους ενέργειες καθαρισμού για τα κλείστρα με οποιαδήποτε άλλα καθαριστικά ή πλυντήριο πιάτων.

*Το καθάρισμα γίνεται καθημερινά απαραίτητα.

*Αν έχουμε πουλήσει στο διάστημα από το πρωί μέχρι το μεσημέρι έως 1-1 ½ κιλό εσπρέσσο, επαναλαμβάνουμε όλη την διαδικασία του καθαρισμού χωρίς καθαριστικό.

*Αν έχουμε πουλήσει στο διάστημα από το πρωί μέχρι το μεσημέρι από 2-2 ½ κιλά εσπρέσσο τότε πρέπει να επαναλάβουμε όλη την διαδικασία του καθαρισμού με μισή ποσότητα καθαριστικού απ’ ότι το βράδυ.

*Αν έχουμε πουλήσει στο διάστημα από το πρωί μέχρι το μεσημέρι από 3 κιλά εσπρέσσο και πάνω τότε πρέπει να επαναλάβουμε όλη την διαδικασία του καθαρισμού με κανονική ποσότητα καθαριστικού όσο και το βράδυ.

Μύλος Άλεσης (Κοπτικό)

*Αφαιρούμε όλο τον αλεσμένο καφέ που υπάρχει σε ένα δοχείο και τον αποθηκεύουμε για την άλλη μέρα το πρωί.

*Έπειτα αφαιρούμε και αποθηκεύουμε όλο τον άκοπο καφέ (σπυρί) από το δοχείο (χωνί) και τον αποθηκεύουμε σε ένα αεροστεγή vacuum δοχείο κατάλληλο για αποθήκευση καφέ.

*Κόβουμε ότι καφές υπάρχει μεταξύ δοχείο άκοπου καφέ και μαχαιριών μύλου και τον αποθηκεύουμε στο δοχείο με τον αλεσμένο καφέ.

*Μετά καθαρίζουμε με την βοήθεια του ατμού της μηχανής το δοχείο άκοπου καφέ (χωνί) και το τρίβουμε με ένα πανάκι καθαρισμού με μικροϊνες και το στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας, έπειτα το τοποθετούμε πάνω από την μηχανή για να στεγνώσει καλά όλο το βράδυ. Ο άλλος τρόπος καθαρισμού είναι αντί με ατμό αν υπάρχουν πιο έντονα έλαια και λεκέδες να το σαπουνίσουμε με ένα μαλακό σφουγγαράκι και λίγο απορρυπαντικό.

*Πρέπει επίσης να καθαρίσουμε το δοχείο αλεσμένου καφέ και τον διανεμητή καφέ ή το χωνί εξαγωγής καφέ εάν είναι ηλεκτρονικός μύλος απ’ ευθείας άλεσης, με ένα πινέλο καθαρισμού και έπειτα να το τρίψουμε καλά με στεγνό καθαρό χαρτί κουζίνας.

*Πολύ σημαντικό είναι να κλείσουμε την οπή που αφήνει ανοικτή το δοχείο άκοπου καφέ με ένα φλυτζάνι για να μην πέσει κατά την διάρκεια της νύκτας οτιδήποτε μέσα στα μαχαίρια του μύλου.

Ιστορία του καφέ

Ιστορία του καφέ

Ιστορία του καφέ

Προέλευση

Η ιστορία του καφέ ξεκίνησε στην Αιθιοπία, όπου η καφέα η αραβική (Coffea arabica) μεγάλωνε ως θάμνος. Αρχικά ο καρπός χρησιμοποιείτο αυτούσιος από τους τοπικούς πληθυσμούς, που είτε τον μασούσαν είτε τον άλεθαν σε μικρούς σβόλους. Η παλαιότερη αξιόπιστη αναφορά στην κατανάλωση καφέ η στην γνώση καφεόδεντρων εμφανίζεται στα μέσα του 15ου αιώνα, στα μοναστήρια των Σούφι της Υεμένης.

Όνομα και μύθοι

Το όνομα του καφέ προέρχεται από την αραβική λέξη قهوة (qahwa) που είναι παραφθορά τμήματος της αρχικής αραβικής ονομασίας του καφέ, qahwat al-būnn, δηλαδή «κρασί του κόκκου», που αναφέρεται στο γεγονός ότι ο καφές χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του κρασιού, καθώς το Κοράνι απαγορεύει το αλκοόλ. Όταν ο καφές πρωτοήρθε στην Ευρώπη ήταν γνωστός ως «αραβικό κρασί». Μια άλλη εκδοχή αποδίδει το όνομα του καφέ στο Βασίλειο της Κάφφα, την περιοχή της Αιθιοπίας όπου άρχισε να χρησιμοποιείται ο καφές.

H προέλευση του καφέ και η ανακάλυψη των ιδιοτήτων του έδωσε τροφή και σε αρκετούς μύθους. Οι σημαντικότεροι είναι αυτός που αποδίδει την ανακάλυψη των ιδιοτήτων του καφέ σε έναν Αιθίοπα γιδοβοσκό, τον Καλντί, που παρατήρησε ότι τα ζώα του γίνονταν πιο δραστήρια όταν έτρωγαν τους καρπούς του φυτού του καφέ (μύθος των κατσικών που χορεύουν) και αυτός που λέει ότι ο καφές δόθηκε στον Μωάμεθ από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ προκειμένου να του χαρίσει δύναμη και αντοχή.

Αραβικός κόσμος

Από την Αφρική ο καφές πέρασε στην Υεμένη, όπου τον έφεραν σκλάβοι από το σημερινό Σουδάν. Η πρώτη αναφορά από τους Μουσουλμάνους γίνεται περίπου στο 900 μ.Χ. στα γραπτά του Πέρση γιατρού Ραζί και υπολογίζεται ότι η παρασκευή του καφέ όπως τη γνωρίζουμε σήμερα (με καβούρδισμα των σπόρων δηλαδή και βράσιμό τους) άρχισε περί τον 14ο αιώνα. Η πρώτη λεπτομερής αναφορά που έχουμε για την προέλευση και τη χρήση του καφέ είναι μία εργασία του Αμπντ Αλ Καντίρ Αλ-ΤΖαζίρι από το 1587, όπου αναφέρεται ότι ο πρώτος που καθιέρωσε τη χρήση του καφέ ήταν ο μουφτής του Άντεν τον 14ο αιώνα. Αναγράφεται επίσης ότι ο καφές ήταν δημοφιλές ρόφημα και η πόση του γινόταν προσθέτοντας καλαμποκάλευρο και κανέλα. Το πικρό αυτό ρόφημα φτιαχνόταν με κόκκους καφέ από την Αίγυπτο, η οποία εκείνη την περίοδο είχε επίσης την ίδια εξέλιξη στο θέμα.

Από την Υεμένη ο καφές διαδόθηκε βορειότερα, στη Μέκκα και τη Μεδίνα, και από εκεί στις μεγάλες πόλεις της βόρειας Αφρικής. Η ιδιότητα του καφέ να καταπολεμά την υπνηλία τον έκανε δημοφιλή ανάμεσα στους Σούφι, ενώ καθώς το Κοράνι απαγορεύει τη χρήση αλκοόλ ο καφές θεωρήθηκε ένα καλό υποκατάστατο, και από κοινωνικής άποψης η χρήση του ήταν ίδια με αυτή του αλκοόλ στη Δύση: τα καφεποτεία γίνονταν τόπος συνάθροισης, συζητήσεων, διασκέδασης ή και τζόγου. Τα πρώτα καφεποτεία άνοιξαν στη Μόκα, που ήταν και το κύριο λιμάνι από το οποίο γινόταν η διακίνηση του καφέ. Αρκετές φορές λόγω του χαρακτήρα τους τα καφεποτεία έγιναν τόπος πολιτικής συζήτησης και δραστηριότητας, και για αυτό έγιναν αρκετές προσπάθειες να κλείσουν, χωρίς όμως επιτυχία λόγω της δημοτικότητας του ροφήματος. Την ίδια τύχη είχαν και οι προσπάθειες να απαγορευθεί γενικά ο καφές σαν διεγερτική ουσία, τόσο από σκληροπυρηνικούς ιμάμηδες στη Μέκκα και το Κάιρο, όσο και από την Αιθιοπική Εκκλησία αργότερα.

Το 1511 ο Καΐρ Μπεγκ έθεσε εκτός νόμου τον καφέ και τα καφενεία μέσα στην Μέκκα. Εκείνη την εποχή, ο καφές χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους μουσουλμάνους για να προετοιμαστούν και να μένουνε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της βραδινής προσευχής, ορισμένοι πίστευαν μάλιστα ότι το αίσθημα της επαγρύπνησης που τους χάριζε ο καφές τους έφερνε πιο κοντά στο Θεό. O Κανσού αλ-Γκαούρι ο Σουλτάνος του Καΐρου, επέμεινε ότι δεν μπορεί να υπάρξει απαγόρευση χωρίς προηγούμενη έγκριση του. Η ιστορία είναι λίγο ασαφής ως προς το τι συνέβη μετά. Μερικές εκθέσεις δείχνουν ότι ο Σουλτάνος ​​ήρε την απαγόρευση του καφέ, καταδικάζοντας τον Καΐρ Μπεγκ σε θάνατο.Άλλοι λένε ότι ο σουλτάνος ​​απλά αντικατέστησε Καΐρ Μπεγκ με ένα νέο κυβερνήτη κατά το επόμενο έτος, που δεν ήταν αντίθετος με τον καφέ. Ανεξαρτήτως, η απαγόρευση του καφέ δεν κράτησε για πολύ.

Πέρασμα στην Ευρώπη

Ο καφές (ως έτοιμο προϊόν, καθώς οι Άραβες απαγόρευαν αυστηρά την εξαγωγή σπόρων) πέρασε στην Ευρώπη από τη Βενετία, που διατηρούσε ισχυρές εμπορικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, στα τέλη του 16ου αιώνα. Διατέθηκε αρχικά από τους Βενετούς εμπόρους στους πλούσιους, σαν εξωτικό είδος. Η δημοτικότητά του μεγάλωσε αφότου ο Πάπας Κλήμης Η΄, παρά τις συμβουλές του περιγύρου του να αφορίσει τον καφέ σαν ισλαμική απειλή προς τον χριστιανισμό, δοκίμασε στα 1600 καφέ, τον βρήκε εξαίσιο και τον «βάπτισε» χριστιανικό ρόφημα. Το πρώτο καφεποτείο άνοιξε στην Ιταλία το 1645.

Οι Ολλανδοί ήταν οι πρώτοι που κατάφεραν να πάρουν σπόρους καφέ και να τον καλλιεργήσουν αρχικά στις αποικίες τους στην Ινδονησία. Την ίδια εποχή περίπου το φυτό του καφέ πέρασε και στην Ινδία, όπου μετέφερε σπόρους λαθραία ο Μπάμπα Μπουντάν κρύβοντας τους στις πτυχές των ρούχων του επιστρέφοντας από τη Μέκκα.

Η δημοτικότητα του καφέ αυξήθηκε ραγδαία στην Ευρώπη· στην Αγγλία υπήρχαν 3000 καφεποτεία το 1675. Ο καφές έφτασε στη Γαλλία το 1657 και το 1669 το δώρο που έφερε στο Παρίσι ο απεσταλμένος του Σουλτάνου Μοχάμετ Δ΄ ήταν μια μεγάλη ποσότητα καφέ.

Ένα από τα λάφυρα Πολωνών, Αυστριακών και Γερμανών μετά τη νίκη τους στη Βιέννη το 1683 ήταν τα πολλά σακιά με καφέ που άφησε πίσω του ο ηττημένος οθωμανικός στρατός. Ο Φραντσίζεκ Κουλτζίτσκι, Πολωνός αξιωματικός στον οποίο χαρίστηκαν τα σακιά του καφέ ως δώρο για τη γενναιότητά του, άνοιξε ένα καφεποτείο, ενώ πρωτοτύπησε και με την προσθήκη ζάχαρης και γάλακτος στον καφέ. Έτσι η νίκη αυτή έγινε και αφορμή για τη διάδοση του καφέ στην Αυστρία, την Πολωνία και τη Γερμανία.

Αμερικανική ήπειρος

Τον καφέ έφεραν στην αμερικανική ήπειρο οι Γάλλοι, μέσω των αποικιών τους στη Μαρτινίκα, τη Γαλλική Γουιάνα και αλλού. Τα πρώτα φυτά έφερε ο Γκαμπριέλ ντε Κλιού στη Μαρτινίκα το 1714. Από εκεί πέρασε στη Γαλλική Γουιάνα. Το 1727 ο Φρανσίσκο Παλιέτα στάλθηκε από τον βασιλιά της Βραζιλίας στη Γουιάνα, προκειμένου να φέρει σπόρους καφέ για να καλλιεργηθούν στη χώρα του. Καθώς η απόσπαση των σπόρων αποδείχτηκε δύσκολη, ο Παλχέτα έλυσε το πρόβλημα σαγηνεύοντας τη γυναίκα του Γάλλου κυβερνήτη, η οποία του έδωσε σπόρους και φύτρα καφέ, κι έτσι το φυτό πέρασε στη Βραζιλία, η οποία σήμερα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ στον κόσμο.

Την ίδια περίπου εποχή ο καφές καλλιεργήθηκε στη Τζαμάικα, το 1740 στο Μεξικό, το 1784 στη Βενεζουέλα και στα τέλη του αιώνα στην Κολομβία. Το 1893 ο καφές πέρασε από τη Βραζιλία στην Κένυα και την Τανζανία, ολοκληρώνοντας έτσι το διηπειρωτικό του ταξίδι που ξεκίνησε λίγο βορειότερα, στην Αιθιοπία, 900 χρόνια πριν

Η ιστορία του κακάο

Η ιστορία του κακάο

Η ιστορία της σοκολάτας στην Ευρώπη ξεκινάει με την ανακάλυψη της Αμερικής, πριν από 500 περίπου χρόνια. Μέχρι τότε οι κάτοικοι της Ηπείρου μας, δεν ήξεραν τίποτα για το συναρπαστικό αυτό φυσικό και απολαυστικό προϊόν, που έμελλε να γίνει με τα χρόνια η πιο αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων. Οι πρώτες πληροφορίες που έχουμε για την καλλιέργεια κακαόδεντρων είναι από την εποχή του πολιτισμού των Μάγια κάπου στο 600 μ.Χ.

Στην εποχή των Αζτέκων το είδος ήταν σπάνιο και άξιζε όσο και το χρυσάφι. Οι καρποί προσφέρονταν συνήθως στους Θεούς και τους βασιλιάδες και χρησίμευαν ακόμα ως μέσο εμπορικών συναλλαγών, ως χρήμα.

H σοκολάτα όμως δεν ήταν τότε γνωστή με τη σημερινή στερεά μορφή της. Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τους καρπούς του κακάο – αφού πρώτα τους έτριβαν μεταξύ τους και τους έκαναν σκόνη – για την παρασκευή ενός ροφήματος που το ονόμαζαν “Choclatl”. Το ρόφημα αυτό, στο οποίο πρόσθεταν και άλλα μπαχαρικά, το έπιναν ζεστό και θεωρούσαν ότι ήταν χωνευτικό, δυναμωτικό και το καλύτερο φάρμακο της εποχής εκείνης, που μπορούσε να γιατρέψει κάθε αρρώστια.

O πρώτος Ευρωπαίος που Θεωρείται ότι ανακάλυψε και έφερε το κακάο στην Ευρώπη είναι o Hernando Cortez, o οποίος το Πάσχα του 1519 προσάραξε με το στόλο του στη χερσόνησο Γιουκατάν.

Εκεί τον υποδέχτηκε ο βασιλιάς των Αζτέκων, Μοντεζούμα, που του πρόσφερε χρυσάφι, πολύτιμους λίθους και ένα καλάθι γεμάτο με κόκκους κακάο.

Κατά την επιστροφή του στην Ισπανία το 1528, o Cortez έφερε μαζί του τους πρώτους καρπούς του κακάο και τα απαραίτητα σύνεργα για την προετοιμασία του ροφήματος “Choclatl”. Το νέο αυτό ρόφημα κατέκτησε αμέσως τη Βασιλική Αυλή της Ισπανίας και απέκτησε σύντομα πιστούς φίλους μεταξύ της Ισπανικής αριστοκρατίας. Στα επόμενα χρόνια το ρόφημα έγινε μόδα της εποχής, που απλώθηκε σιγά – σιγά σε όλη την Ευρώπη.

Για πρώτη φορά σοκολάτα σε στερεά μορφή παρασκεύασε το παραδοσιακό μαγαζί του Λονδίνου “Ο Μύλος του Καφέ”, που το 1674 παρουσίασε σοκολατένια ραβδάκια “αλά ισπανικά” και ένα γλύκισμα σοκολάτας σε συμπαγή μορφή.

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΑΚΑΟ

Το δέντρο του κακάο είναι ένα τροπικό φυτό που ευδοκιμεί αποκλειστικά σε τροπικά κλίματα, εκεί που υπάρχει ζέστη και πολύ υγρασία. Είναι δέντρο ύφους 6-8 μέτρων με πυκνή φυλλωσιά και χρειάζεται περίπου 4 χρόνια από τη στιγμή που φυτεύεται για να αποδώσει καρπούς. Κάθε δέντρο παράγει κατά μέσο όρο 20 με 30 καρπούς το χρόνο από τους οποίους συλλέγονται 2 κιλά κόκκοι κακάο.

H συγκομιδή των ώριμων καρπών γίνεται με τη βοήθεια μιας λεπίδας προσαρμοσμένης σε ένα μακρύ κοντάρι. Οι καρποί ανοίγονται στη μέση από όπου ξεπροβάλλουν οι κόκκοι του κακάο, τυλιγμένοι μέσα σε ένα άσπρο πολτό. Οι κόκκοι του κακάο αποχωρίζονται από το εξωτερικό περίβλημα του καρπού και τοποθετούνται σε μεγάλα καλάθια για να υποστούν τη ζύμωση που είναι απαραίτητη για να αποβληθεί ο πολτός και να ξεχωρίσουν οι κόκκοι. Τα καλάθια σκεπάζονται με πλατιά φύλλα μπανανιάς. Αναπτύσσεται έτσι θερμοκρασία 50 βαθμών Κελσίου, ο πολτός λειώνει και παραμένουν καθαροί οι κόκκοι του κακάο.

Στη συνέχεια απλώνονται σε μεγάλες ψάθες πάνω στο έδαφος και εκτίθενται στον ήλιο, προκειμένου να ξεραθούν. Εκεί παίρνουν το καφέ χρώμα τους και αρχίζει να αναπτύσσεται το λεπτό άρωμά τους. Έτοιμοι πια συσκευάζονται σε σάκους και παίρνουν το δρόμο για εξαγωγή.

Οι ποικιλίες ταυ κακάο είναι πολλές. Η κάθε μια έχει τα δικά της ποιοτικά χαρακτηριστικά, ο συνδυασμός όμως των διαφόρων ποικιλιών είναι απαραίτητος για τη δημιουργία της ιδιαίτερης γευστικής απόλαυσης κάθε είδος σοκολάτας .

ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ Ενημερωθείτε στο e-mail σας για τα προϊόντα μας, τις νέες αφίξεις και τις προσφορές μας.

T h e D i s t i l l e r T h e D i s t i l l e r
X
0
X
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σας είναι άδειοΠροσθέστε προϊόντα στο καλάθι