Περιγραφή
Οινοποίηση: Προζυμωτική εκχύλιση σε ελεγχόμενο περιβάλλον, αλκοολική ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές, σε διαβαθμισμένες θερμοκρασίες, με χρήση ιθαγενούς ζυμοχλωρίδας, επιλεγμένης και απομονωμένης από το ίδιο αμπελοτεμάχιο, παραμονή του κρασιού για οκτώ μήνες στις οινολάσπες του, με περιοδική ανάδευση.
Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά: Κρυστάλλινο και λαμπερό υποκίτρινο-ξανθό χρώμα, με πρασινωπές ανταύγειες.
Μύτη έντονη και πλούσια, πολύπλοκη, τυπική της ποικιλίας, με αρώματα εσπεριδοειδών, ανθικό υπόβαθρο και λευκά πυρηνόκαρπα.
Εξαιρετική δομή, λιπαρότητα και οξύτητα που συντελεί στην διάρκεια των αρωμάτων και της επίγευσης.
Ποικιλιακή Σύνθεση: Ασύρτικο 100%.
Θέση & Στοιχεία Αμπελοτεμαχίου:
Αμπελοτεμάχιο “Αγία Κυριακή”, 24,50 στρέμματα, περιοχή Αμυνταίου, 40°40’31.34”Β 21°41’40.83”Α., σε υψόμετρο 535 μέτρων, με βορειοδυτικό προσανατολισμό, βλέποντας το όρος Βόρας.
Έτος Φύτευσης: 2006.
Περιοχή: Αμπελουργική ζώνη Αμυνταίου.
Αμπελώνας: Γραμμικός, ιδιόκτητος αμπελώνας 1.800 στρεμμάτων σε υψόμετρο 620-710 μέτρα.
Έδαφος: Αμμο-αργιλώδες έδαφος, πάνω σε ασβεστολιθικά συσσωματώματα, επαρκούς αποστράγγισης.
Κλίμα: Ημι-ηπειρωτικό με ικανοποιητικές βροχοπτώσεις, σημαντικές χιονοπτώσεις και ζεστό, ξηρό καλοκαίρι με ψυχρές νύχτες. Συχνή εμφάνιση βορειοδυτικών ανέμων, απουσία ανοιξιάτικου παγετού.
Αμπελουργία: Πιστοποιημένη Αειφόρος Αμπελοκαλλιέργεια.
Τρύγος: Συλλογή σε μικρά κιβώτια των 15 κιλών και σε ατμόσφαιρα ελεγχόμενης ψύξης.
Στρεμματική Απόδοση: 890 κιλά ανά στρέμμα, 57 HL/ha.
Πυκνότητα Φύτευσης: 390 φυτά ανά στρέμμα.
Σύστημα Διαμόρφωσης Αμπελώνα: Γραμμικό (Double Cordon VSP).
Αμπελουργός: Μάκης Μαυρίδης.
Οινολόγος-Οινοποιός: Άγγελος Ιατρίδης.
Διακρίσεις
(2022) Χρυσό Μετάλλιο – Gilbert & Gaillard
(2021) Το καλύτερο Λευκό της Ελλάδος – Mundus Vini
(2021) Χρυσό Μετάλλιο – Mundus Vini
(2021) Χρυσό Μετάλλιο – Berlin Wein Trophy
(2021) Ασημένιο Μετάλλιο – Decanter
(2021) Ασημένιο Μετάλλιο – Thessaloniki Wine Challenge
(2021) Χάλκινο Μετάλλιο – Texsom
(2020) Χάλκινο Μετάλλιο – Decanter World Wine Awards