Περιγραφή
Το Sazerac Rye παράγεται από την Sazerac Company, Inc. στο αποστακτήριο του Buffalo Trace. Η Sazerac έχει την έδρα της στη Νέα Ορλεάνη και ιδρύθηκε το 1800. Σύμφωνα με την εταιρεία, ξεκίνησε με το κοκτέιλ, μετά το μπαρ και μετά την εταιρεία. Ο Antoine Peychaud, ένας μιγάς μετανάστης, αναμείγνυε μπράντυ, αψέντι και bitters που δημιούργησε στο φαρμακείο του που βρίσκεται στη Γαλλική Συνοικία. Το κοκτέιλ έγινε δημοφιλές στα «καφενεία» της πόλης. Το σκεύασμα του Peychaud συνδέθηκε πιο έντονα με ένα καφενείο ειδικότερα, το Sazerac Coffee House. Ο ιδιοκτήτης του καφενείου, Sewell Taylor, θεσμοθέτησε το ποτό χρησιμοποιώντας μόνο το μπράντυ Sazerac de Forge et Fils, το οποίο εισήγαγε στις Η.Π.Α. Ως αποτέλεσμα αυτό το κοκτέιλ κέρδισε το όνομά του. Ο Thomas H. Handy απέκτησε το Sazerac Coffee House το 1869, και μετά το Peychaud’s bitters το 1873. Στη συνέχεια, το 1890, η εταιρεία του εμφιάλωσε και εμπορεύτηκε το κοκτέιλ Sazerac, το οποίο φτιαχνόταν πλέον με ουίσκι σίκαλης σε αντίθεση με το μπράντυ.
Παρ’όλο που η ακριβής συνταγή είναι μυστική, πιστεύεται ότι αποτελείται από περίπου 51% σίκαλη, 39% καλαμπόκι και 10% βύνη κριθαριού.
Το Sazerac Rye είναι ένα νεαρό ουίσκι – ενώ δεν έχει φέρει ποτέ δήλωση ηλικίας, αλλά από την κατάταξή του ως “straight rye” μπορούμε να συμπεράνουμε ότι είναι τουλάχιστον 4 ετών.
Μύτη: Γλυκιά με μπαχαρικά και πιπερόριζα. Ξύσμα από πορτοκάλι, γαρίφαλο, σταφίδα και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Νότες από μπαχαρικά σίκαλης και γλυκάνισο από κάτω
Σώμα: Πικάντικος ουρανίσκος με νότες από μαρμελάδα πορτοκαλιών, γλυκά βερύκοκα και μπαχάρι. Φυστικοβούτυρο, καραμέλα toffee και νότες ξύλου
Επίγευση: Ένα λιπαρό, πικάντικο τελείωμα.