1
Αρχική Blog Τι είναι arabica, τι robusta και ποιές οι διαφορές τους;
19 Δεκ 2018

Τι είναι arabica, τι robusta και ποιές οι διαφορές τους;

 

Τα πιο ευρέως γνωστά είδη καφέ αυτή την στιγμή στον κόσμο είναι δύο, πάμε λοιπόν να αναφέρουμε παρακάτω ποια είναι αυτά, τις βασικές διαφορές τους, τα γευστικά και αρωματικά προφίλ τους, πως ξεχωρίζουμε αυτούς τους καφέδες οπτικά και πως χρησιμοποιούνται.

1. Είδος αράμπικα (Arabica)

2. Είδος ρομπούστα ή κανεφόρα (Robusta ή robusta canephora)

 

Arabica

Είναι το πιο διάσημο είδος καφέ, διότι το βρίσκουμε συχνά και προσμίξεις καφέ (blends) στις οποίες χρησιμοποιείται σαν μοναδικό είδος καφέ.

Το είδος Arabica, φημίζεται για τον γλυκό του και έντονα αρωματικό του χαρακτήρα.

 

Γενικά,

Καλλιεργείται σε υψόμετρο από 1100m έως και 1950 – 2000m, έχει αυγοειδές σχήμα είναι αρκετά ανεπτυγμένος σε μέγεθος κόκκου, έχει μεγάλη πυκνότητα, χαρακτηριστικό σημάδι είναι ότι εξωτερικά του κόκκου από την μία κορυφή έως την άλλη, τον διαπερνάει μια αυλάκωση η οποία έχει σχήμα τύπου “S” και έχει ρηχό βάθος. Γευστικά έχει ευχάριστη και γλυκιά γεύση λόγω της αρκετά χαμηλής περιεκτικότητας καφεϊνης και προσφέρει πάντα ζωντανά και έντονα αρώματα. Όσο πιο ψηλά καλλιεργείται το καφεόδεντρο, τόσο πιο γευστικούς και αρωματικούς καφέδες έχουμε (καθαρούς),

Αυτό οφείλεται σε ένα μέρος, ότι σε τέτοια υψόμετρα δεν υπάρχει η περιβαλλοντική μόλυνση της “πόλης”, καυσαέριο, αρρώστιες, μολυσμένο νερό, κ.ά., επίσης αξίζει να σημειώσουμε ότι, το είδος της Arabica καφέας είναι πιο ευάλωτο σε αρρώστιες και μικροοργανισμούς και εύκολα μπορεί να υποστεί ζημιά. Ένας λόγος είναι, όπως προαναφέραμε η χαμηλή περιεκτικότητα καφεϊνης, η καφεϊνη είναι ένα συστατικό που βοηθάει στην άμυνα του καρπού πάνω στο δέντρο, είναι ικανή μέχρι και να σκοτώσει οποιοδήποτε μικροοργανισμό ή έντομο πάει να προσβάλλει τον καρπό.

Παρασκευάζοντας αυτό το είδος σε ρόφημα καφέ, θα μας προσφέρει γλυκύτητα, οξύτητες φρούτων και εσπεριδοειδών και ευχάριστα αρώματα ξηρών καρπών, λουλουδιών, κ.ά.

 

Robusta

Η robusta, φημίζεται για τον επιθετικό χαρακτήρα που έχει στην γεύση, τα έντονα χαρακτηριστικά γήινων γεύσεων με ήπιες αρωματικές ιδιότητες.

 

Γενικά,

Καλλιεργείται και σε χαμηλότερα υψόμετρα, έχει ένα πιο οβαλοειδές, στρογγυλό σχήμα, είναι συνήθως λίγο πιο μικρός σε μέγεθος ο κόκκος από ότι στην αράμπικα. Η χαρακτηριστική αυλάκωση που διαπερνάει την μία κορυφή έως την άλλη του κόκκου, είναι αυστηρά ευθεία και έχει αρκετό βάθος προς τον πυρήνα του κόκκου. Γευστικά όπως είπαμε έχει μια πολύ έντονη, επιθετική και πικρή γεύση, με χαρακτηριστικές “φιλικές” γεύσεις που μπορείς να ξεχωρίσεις σε καλές ποικιλίες, είναι αυτή της σοκολάτας. Η πικρή και έντονη γεύση που έχει, οφείλεται ξεκάθαρα την αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε καφεϊνη.

Η γεύση που έχει η καφεϊνη εάν την δοκιμάσεις σκέτη σε μορφή σκόνης, είναι πικρή.

Για αυτόν τον λόγο λοιπόν, το καφεόδεντρο της robusta μπορεί να καλλιεργηθεί και σε χαμηλά υψόμετρα κοντά στις μολύνσεις “της πόλεως”, γιατί δεν είναι ευάλωτη και έχει όλα τα εφόδια να αμυνθεί κόντρα σε αυτήν.

Η παραγωγή της robusta παγκοσμίως είναι πολύ μεγάλη και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που είναι σε ένα μεγάλο μέρος πιο φθηνή από ότι η αράμπικα. (όχι πάντα βέβαια, δεν είναι κανόνας)

Η robusta αντέχει στις μολύνσεις και στις αρρώστιες, γι αυτό οι παραγωγοί επιλέγουν την “ασφάλεια” της επένδυσης και καλλιεργούν σε πλειοψηφία αυτό το είδος καφέ.

Πηγή

THE DISTILLER – Basic Program Barista

ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ Ενημερωθείτε στο e-mail σας για τα προϊόντα μας, τις νέες αφίξεις και τις προσφορές μας.

T h e D i s t i l l e r T h e D i s t i l l e r
X
0
X
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σας είναι άδειοΠροσθέστε προϊόντα στο καλάθι