1
Αρχική Blog A little bit about gin
4 Δεκ 2018

A little bit about gin

A little bit about Gin:

Όταν σκέφτεσαι για το Gin αναρωτιέσαι,
ποιά η διαφορά του με τη βότκα και ποιές οι ομοιότητες?
Και τα δύο για παράδειγμα αποστάζονται σε συνεχής απόσταξης στήλη ( column still ) και από μείγμα δημητριακών. Το Gin όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι απλά μια αρωματισμένη βότκα, εξ’ ορισμού το Gin αποστάζεται ή επαναποστάζεται με βότανα και μπαχαρικά και σε μεγαλύτερο βαθμό τον άρκευθο, ο οποίος δίνει και την χαρακτηριστική γεύση του Gin!

Η καταγωγή του ανάγεται στην Δυτική Ευρώπη της εποχής του 16ου αιώνα, όπου αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο από τον Franciscus Sylvius έναν Ολλανδό χημικό o όποιος ονόμασε το φάρμακο του ‘’gen ievre’’ το όποιο σημαίνει άρκευθος στα γαλλικά ενώ σήμερα χρησιμοποιείται ως βάση για την παρασκευή κοκτέιλ!
Υπάρχουν πολλοί τύποι Gin, ο πιο κλασικός είναι το London Dry επίσης υπάρχουν το Plymouth, το Old Tom, το Navy strength, το New American/New Western κ.ά.
Το Gin όπως και η βότκα μπορεί να παραχθεί οπουδήποτε στον κόσμο ενώ κυρίως αποστάζεται στο Ηνωμένο βασίλειο ( Αγγλία ).

Ο ελάχιστος οινοπνευματικός βαθμός για το εμφιαλωμένο τζιν είναι 37,5% στην Ευρώπη και 40% στις ΗΠΑ.

Το Gin πίνεται κυρίως σε κοκτέιλ ή με κάποιο τόνικ της επιλογής μας, παρόλα αυτά για τους λάτρεις του gin πίνεται σκέτο ή με πάγο αρωματίζοντάς το ελαφρά με μια φλούδα από εσπεριδοειδή.

Gin Cocktails:

Dry Martini:
60 ml Greenal’s London dry gin
10 ml Carpano extra dry vermouth
1 dash Orange bitters
Method: Stir
Glass: Martini / Nick & Nora
Garnish: Lemon peel

Στο dry martini υπάρχει μπόλικη ουσία.
Η ακριβής καταγωγή του δεν είναι σαφής και αυτό λόγω το ότι υπάρχουν αρκετά cocktail’s με αυτό το όνομα και παρόμοια υλικά!
Από ότι φαίνεται η έμπνευσή του ήρθε κάπου στον 19ο αιώνα, το ‘’ που ’’ παραμένει ακόμα άγνωστο και κάνεις δεν είναι σίγουρος για αυτό!
Το σίγουρο, όμως, είναι ότι το dry martini τότε δεν ήταν και τόσο dry, αφού μέσα στο σέικερ έμπαιναν ίσες ποσότητες τζιν και βερμούτ (fifty-fifty martini).
Το Dry Martini δεν περιέχει το γνωστό σε όλους μας ποτό ‘Martini’,
έχει πάρει την ονομασία του από το ποτήρι τύπου ‘Martini’ στο οποίο σερβίρεται.

‘’And despite the prissy demands of a certain fictional British spy (007), stir (don’t shake!) the hell out of it with ice and strain it into a glass named after the cocktail itself. Twist a lemon peel, and there you have it, a Dry Martini.’’
-By Liquor.com

Bramble:
50 ml Citadelle gin
25 ml simple syrup
25 ml lemon juice
Float Giffard crème de mures
Method: Build
Glass: Old Fashioned
Garnish: 1 μαύρο μούρο και μια φλούδα λεμονιού

Το Bramble δημιουργήθηκε στο Λονδίνο στα μέσα του 80 από τον Dick Bradsell, ο όποιος έκανε ένα twist στο αγαπημένο του Gin Fix!
Επίσημα ήρθε στη ζωή το 1840 όταν ο Bradsell δούλευε στο Fred’s Club το όποιο έδινε έμφαση στο service και στο στυλ.

 

Του Θάνου Καραμάνη.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ Ενημερωθείτε στο e-mail σας για τα προϊόντα μας, τις νέες αφίξεις και τις προσφορές μας.

T h e D i s t i l l e r T h e D i s t i l l e r
X
0
X
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σας είναι άδειοΠροσθέστε προϊόντα στο καλάθι