Κτήμα ΧατζηδάκηΤο Οινοποείο Χατζηδάκη
Έτος ίδρυσης: 1997
Ιδρυτές: Χαρίδημος Χατζηδάκης & Κωνσταντίνα ΧρυσούΤο Οινοποιείο Χατζηδάκη ιδρύθηκε το 1997 από τον Χαρίδημο Χατζηδάκη και την Κωνσταντίνα Χρυσού.Πριν, και οι δύο ήταν υπάλληλοι του Οινοποιείου Μπουτάρη στη Σαντορίνη, εκείνος Υπεύθυνος Οινολόγος κι εκείνη Υπεύθυνη Φιλοξενίας.Όλα ξεκίνησαν όταν η Κωνσταντίνα έδειξε έναν παραμελημένο αμπελώνα της οικογένειάς της, σε υψόμετρο 330 μέτρων στο χωριό Πύργος Καλλίστης. Εκεί υπήρχε μια σπηλιά, όπου κυριολεκτικά την μεταμόρφωσαν με λίγα χρήματα, πολλή προσωπική εργασία, μεράκι και πάθος, σε ένα μικρό Οινοποιείο ή όπως το έλεγε ο Χαρίδημος σε ένα “Καναβάκι”. (Κάναβα έλεγαν και λένε οι Σαντορινιοί τα μικρά οικογενειακά τους Οινοποιεία).Ο αμπελώνας όπου βρισκόταν το “Καναβάκι” ήταν ακαλλιέργητος από το 1956 κι έτσι αποτέλεσε πρώτης τάξεως ευκαιρία, να καλλιεργηθεί βιολογικά. Ήταν ο πρώτος αμπελώνας στη Σαντορίνη που καλλιεργήθηκε βιολογικά και είχε πιστοποίηση από τη ΔΗΩ.Στη συνέχεια, σε κάθε αμπελώνα που αγόραζαν ή ενοικίαζαν ο Χαρίδημος και η Κωνσταντίνα, εφάρμοζαν βιολογική καλλιέργεια. Κι έτσι είμαστε στην ευχάριστη θέση αυτή τη στιγμή, το Οινοποιείο Χατζηδάκη να είναι ο μόνος πιστοποιημένος βιολογικός καλλιεργητής του νησιού και εφαρμόζει τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας σε ΟΛΟΥΣ τους αμπελώνες του.Πιστεύουμε πολύ στην ποιότητα της πρώτης ύλης. Όπως έλεγε ο Χαρίδημος Χατζηδάκης, “ένα καλό κρασί φτιάχνεται στο Οινοποιείο, ένα άριστο κρασί στον Αμπελώνα”.Το 2000 το “Καναβάκι” άρχισε να είναι πια πραγματικά ιδιαίτερα μικρό για τις ανάγκες παλαίωσης του Vinsanto σε βαρέλια. Κι έτσι αγοράστηκε ένας Αμπελώνας, ο οποίος είχε ακριβώς από κάτω μία αρκετά μεγάλη σπηλιά. Εκεί έγινε το κελάρι του Οινοποιείου.Σε εκείνο το σημείο, στον επαρχιακό δρόμο Πύργου - Εμπορείου, μεταφέρθηκε από το 2016 το Οινοποιείο Χατζηδάκη. Είναι ένα ιδιαίτερο Οινοποιείο που αξίζει να επισκεφτεί κανείς, γιατί είναι εξολοκλήρου υπόσκαφο. Αυτό του επιτρέπει να έχει φυσικώς κατάλληλη θερμοκρασία, με άλλα λόγια, άριστες συνθήκες για την παραγωγή και την ωρίμανση των κρασιών!Από τον Αύγουστο του 2017, μετά τη σοκαριστική απώλεια του Χαρίδημου Χατζηδάκη, η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, πήρε την τολμηρή απόφαση, κόντρα στις “σειρήνες”, να ΜΗΝ πουλήσει το Οινοποιείο.Mαζί με τα αδέρφια της, Αντώνη και Αριάδνη, αλλά έχοντας στο πλευρό τους, τη μητέρα τους Κωνσταντίνα και μία ομάδα νέων ταλαντούχων ανθρώπων, που ο βασικός κορμός τους αποτελείται από εκείνους που είχαν την τύχη και τη χαρά να εργαστούν δίπλα στον αείμνηστο Χαρίδημο, συνεχίζουν σαν μια γροθιά με ακόμη μεγαλύτερο πάθος, “έχοντας το κεφάλι ψηλά”.Το έμψυχο δυναμικό του Οινοποιείου συνεχίζει να παράγει οίνους ποιότητας, σε περιορισμένες ποσότητες και προσανατολισμένους στην έκφραση του terroir του νησιού, μέσα από τις γηγενείς ποικιλίες της Σαντορίνης, κάνοντας αποκλειστικά ζυμώσεις με ιθαγενείς ζύμες. Τα κρασιά του Οινοποιείου Χατζηδάκη ΔΕΝ έχουν προσθήκη χημικών παραγόντων, αφήνουμε τον χρόνο να τα ωριμάσει και εμφιαλώνονται ΠΑΝΤΑ αφιλτράριστα.Είναι κρασιά φτιαγμένα από ανθρώπους νέους, πιστούς στην φιλοσοφία της οικογένειας Χατζηδάκη, για ανθρώπους που αγαπούν το ποιοτικό κρασί της Σαντορίνης, που εκφράζει την απόλυτη τυπικότητα του νησιού.Το Οινοποιείο Χατζηδάκη, έχει “ανοιχτές τις πόρτες του” ΟΛΗ τη διάρκεια του χρόνου! Φθινόπωρο, Χειμώνα, Άνοιξη και Καλοκαίρι, οποιαδήποτε στιγμή βρεθεί κανείς στη Σαντορίνη, τον υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά!!! Οι καταρτισμένοι συνεργάτες του Οινοποιείου είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά τους, κατόπιν ραντεβού.Η ξενάγηση ξεκινά συνήθως από τον υπόσκαφο χώρο όπου βρίσκονται οι ανοξείδωτες δεξαμενές παραγωγής του κρασιού και καταλήγει στον χώρο της κάβας των βαρελιών, όπου παλαιώνει το Vinsanto (Οίνος φυσικώς γλυκύς) περισσότερο από 14 χρόνια!Εκεί, στη σπηλιά παλαίωσης των κρασιών σε βαρέλια, υπάρχουν μοναστηριακά τραπέζια και πάγκοι όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να καθίσουν και να απολαύσουν 6 διαφορετικά κρασιά του Οινοποιείου μας. Κάθε κρασί παρουσιάζεται αναλυτικά από τους συνεργάτες μας. Τα κρασιά τα συνοδεύουν γραβιέρα Νάξου και παξιμάδια ή κριτσίνια. Για την ξενάγηση μέσα στους χώρους του Οινοποιείου και τη γευστική δοκιμή των κρασιών, ο επισκέπτης θα χρειαστεί περίπου μια ώρα, πολλές φορές και περισσότερο, αν έχει μεγάλο ενδιαφέρον και αρκετές ερωτήσεις. Από την νέα χρονιά θα υπάρχει μέσα στους χώρους του Οινοποιείου σε ένα παρασπήλαιο, ένα οινοφυλάκιο, μια βιβλιοθήκη κρασιού, με όλες τις παλιές εσοδείες.Οι επισκέπτες μας έχουν τη δυνατότητα να μάθουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με τις ποικιλίες της Σαντορίνης, τα κρασιά της, το μικροκλίμα του νησιού, αλλά και για το σπάνιο κλάδεμα και τη βιολογική καλλιέργεια που εφαρμόζουμε σε όλους τους αμπελώνες που καλλιεργούμε.Σας περιμένουμε να σας γνωρίσουμε, να σας μυήσουμε στον Σαντορινιό αμπελώνα, αλλά και στα κρασιά μας που παράγονται αποκλειστικά και μόνο από αυτόν και σε αυτόν. Είναι μεγάλη χαρά για εμάς να μεταλαμπαδεύουμε τη γνώση μας, να παρουσιάζουμε την κουλτούρα όλης μας της ομάδας, που με αφοσίωση και κοινό όραμα συνεχίζει σαν μια γροθιά!