Περιγραφή
Το Citadelle είναι ένα gin το οποίο φτιάχνεται με απευθείας ανάφλεξη του χάλκινου άμβυκα Charentais, ο οποίος χρησιμοποιείται από το ίδιο αποστακτήριο και για την δημιουργία Κονιάκ. Σε αυτόν, προσθέτουν καθαρό απόσταγμα γαλλικών δημητριακών και 19 βότανα και αρωματικά:
1. Γαλλικός άρκευθος
2. Ρίζα ίριδας
3. Ρίζα γαλλικής βιολέτας
4. Μαροκινός κόλιανδρος
5. Αμύγδαλα
6. Φλούδες από ισπανικά λεμόνια
7. Φλούδες από μεξικάνικα πορτοκάλια
8. Αγγελική από τη βόρεια Γερμανία
9. Ινδικό καρδάμο
10. Ινδικό μοσχοκάρυδο
11. Κορμός κασσίας από την Ινδοκίνα
12. Κανέλα από τη Σρι Λάνκα
13. Μεσογειακός μάραθος
14. Κόκκοι grain of paradise (ένα είδος πιπεριού γνωστό και ως Guinea Pepper)
15. Πιπέρι τύπου Cubeb
16. Κινέζικη γλυκόριζα
17. Κύμινο
18. Γαλλικός γλυκάνισος
19. Μια αίσθηση αλμύρας
Η νομοθεσία του AOC στο Κονιάκ η οποία επιτρέπει το συγκεκριμένο απόσταγμα να δημιουργείται μόνο μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου, είχε σαν αποτέλεσμα τόσο οι άμβυκες όσο και οι έμπειροι αποσταγματοποιοί να μένουν ουσιαστικά χωρίς δουλειά σχεδόν 6 μήνες το χρόνο. Ο Alexander Gabriel ωστόσο, ιδιοκτήτης της εταιρείας Cognac Ferrand, αιτήθηκε στο συμβούλιο του Κονιάκ να του επιτραπεί η χρήση των ίδιων αποστακτήρων για την δημιουργία ενός gin τους μήνες που δεν μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει για να φτιάξει Κονιάκ. Όταν το αίτημά του έγινε δεκτό, άρχισε να ψάχνει σε βάθος την ιστορία των γαλλικών gin και ανακάλυψε πως το 1771 υπήρχαν δύο παραγωγοί, ο Carpeau και ο Stival, οι οποίοι έφτιαχναν gin με άρκευθο και εξωτικά μπαχαρικά που έφερναν από την Ανατολή με σκοπό να το πουλήσουν στην συνέχεια στην Αγγλία, συσκευάζοντάς το μέσα σε βάζα. Ευτυχώς για τον ίδιο, το αποστακτήριό τους υπήρχε ακόμα και βρισκόταν μέσα στο οχυρό Citadelle της περιοχής Dunkirk το οποίο χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για την προστασία της πόλης. Κάπως έτσι λοιπόν, προέκυψε και το όνομα του gin. Xρώμα: Διάφανο, διαυγές
Όψη: Διάφανη, διαυγή
Μύτη: Φρέσκος άρκευθος, έντονο κόλιανδρο, αγίοκλιμα, πιπεράτες νότες και αρώματα από πορτοκάλι και μάνγκο
Γεύση : Φρέσκο, ξηρό, με έντονο άρκευθο και μια παλέτα εσπεριδοειδών με πιπεράτες νότες.
Επίγευση: Φρέσκια, ξηρή, με έντονο άρκευθο και μια παλέτα εσπεριδοειδών με πιπεράτες νότες