Περιγραφή
ΠΓΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΟΙΝΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ
Έχουν συμπληρωθεί 35 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο Château Nico Lazaridi Λευκό. Η πρώτη εσοδεία του 1987 που κυκλοφόρησε το 1988 αποτέλεσε το πρώτο κρασί που παρουσίασε ο αμπελώνας της Δράμας, σηματοδότησε μια νέα εποχή και συνείσφερε στην αναγέννηση του σύγχρονου ελληνικού κρασιού!
Η ιστορία συνεχίζεται!
Φέτος τα Château αλλάζουν ετικέτα και κυκλοφορούν με έργα φιλοτεχνημένα από τον Γιάννη Γιγουρτάκη.
Με μια ονειρική αφήγηση που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από εικονογραφημένα χειρόγραφα της αναγέννησης, ο ζωγράφος αποδίδει στον καμβά του το ταξίδι των αισθήσεων που ξυπνά κάθε γουλιά του κρασιού.
Ο Γιγουρτάκης εμπνεύστηκε τα θέματά του από την επίσκεψή του στο οινοποιείο και από την Φλωρεντία, τόπο άρρηκτα συνδεδεμένο με την οικογένεια του Νίκου Λαζαρίδη.
Ο πίνακας για το Château Nico Lazaridi Λευκό 2023 απεικονίζει το ξεκίνημα μιας πορείας, ένα δρόμο που ανοίγεται, δίπλα σε ψηλά κυπαρίσσια και ανάμεσα στους αμπελώνες . Το οινοποιείο υπάρχει σταθερά σε κάθε πίνακα ως σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης.
Τύπος: Οίνος Λευκός Ξηρός.
Κατηγορία: Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Μακεδονία
Ποικιλίες: 65% Sauvignon Blanc, 30% Ασύρτικο, 5% Μαλαγουζιά
Οινοποίηση – Ωρίμανση: Λευκή οινοποίηση με χαμηλές θερμοκρασίες 12 -16 οC. Ζυμώνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Σύντομη ωρίμαση με λεπτές οινολάσπες.
Οινολογικές αναλύσεις:
Αλκοολικός τίτλος: 12.5%
Ολική Οξύτητα: 5.25 g/l
Ανάγοντα σάκχαρα: 1.8 g/l
Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά: Λαμπερό κίτρινο χρώμα. Το χαρμάνι συνδυάζει την αρωματική πολυπλοκότητα του Sauvignon Blanc δίνοντας έμφαση σε τροπικά και εσπεριδοειδή φρούτα τα οποία συνδυάζονται με τον πλούτο, την οξύτητα του Ασύρτικου και με τις ευχάριστες ανθικές νότες της Μαλαγουζιάς. Ένας οίνος με έντονη μύτη και αρώματα μάνγκου, παπάγιας, ανανά, κίτρου, λεμονόχορτου, τσακμακόπετρας καθώς και λευκά άνθη. Στόμα γεμάτο με ευχάριστη τραγανή οξύτητα και μακρά αρωματική επίγευση.
Φύλαξη – Παλαίωση: Πίνεται ευχάριστα για τα επόμενα 3-4 χρόνια από τον τρύγο.
Γευστικό ταίριασμα: Σερβίρεται δροσερό στους 8-13°C, συνοδεύοντας άριστα μαγειρευτά με λαχανικά, ζυμαρικά με σάλτσα βασιλικού και σαλάτες με κατσικίσιο τυρί.