Περιγραφή
Το Idylle d’ Achinos του Κτήματος La Tour Melas θυσιάζει τον αρωματικό εντυπωσιασμό για χάρη μιας λεπτεπίλεπτης και εύθραυστης ισορροπίας. Με λίγα λόγια μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό κάθε φορά που το δοκιμάζουμε.
Το μυστικό του; Εξαντλητική επιμέλεια στο αμπέλι. Κιόλας από τη στιγμή ολοκλήρωσης του τρύγου ξεκινούν οι προσεκτικές ενέργειες για την προετοιμασία του επόμενου.
Λίγο έξω από το χωριό Αχινός στη Φθιώτιδα, ο Κύρος Μελάς δημιούργησε ένα οινοποιείο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ξακουστά οινοποιεία της Γαλλίας. Θυσιάζοντας την παραγωγή που θα μπορούσε να έχει στον βωμό της ποιότητας, αυτός και η ομάδα του φτάνουν τα 100 ετών αμπέλια στα άκρα περιορίζοντας την παραγωγικότητά τους στο ελάχιστο. Βιοδυναμική, οργανική καλλιέργεια και πυκνή φύτευση σκληραγωγούν τα φυτά σε πρωτόγνωρα επίπεδα συμπύκνωσης της ενέργειάς τους και της φροντίδας τους σε ελάχιστα τσαμπιά.
Για το Idylle d’ Achinos, τρεις ποικιλίες ισομερώς καταμερισμένες μπλέκουν σε ένα μεγάλο ειδύλλιο, από αυτά που ούτε με τον χρόνο δεν ξεπερνιούνται. Grenache, Syrah και Αγιωργίτικο σε ίσα μέρη, οινοποιούνται με ελάχιστη εκχύλιση προκειμένου να δώσουν ένα κρασί με κύριο χαρακτηριστικό τη φινέτσα.
Ροζ χρώμα με ασημί αντανακλάσεις. Λεπτή και κομψή μύτη με τραγανά αρώματα από ροδοπέταλα. Σάρκα και μαλακό στόμα, με επίγευση μάνγκο και λευκό ροδάκινο. Προβηγκιανό στιλ ροζέ.
Απαλό, φινετσάτο στη μύτη με κυρίαρχες νότες από ζουμερά, ώριμα πετροκέρασα και φράουλες.
Στη συνέχεια κάνουν την εμφάνιση τους το κόκκινο μήλο, το σαγκουίνι και τα άνθη πορτοκαλιάς.
Στο στόμα είναι μετρίου(+) όγκου με τραγανή οξύτητα. Ρόδι, φράουλα, πετροκέρασο, ροδάκινο, ροζ γκρέιπφρουτ, κίτρο και καραμελωμένο μήλο δημιουργούν ιδιαίτερο προφίλ για ένα ροζέ κρασί, μακριά από όσα έχουμε συνηθίσει.
Η μακρά επίγευση με νότες εσπεριδοειδών απογειώνει το σύνολο.