1
Αρχική Blog A little bit about rum
15 Ιαν 2019

A little bit about rum

 

 

Τα νησιά της καραϊβικής ανακαλύφθηκαν από τον Κολόμβο το 1492 και από τότε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ξεκίνησαν τον αποικισμό του νέου κόσμου.

Οι λόγοι πολλοί, αλλά ο λόγος για τον οποίο συνδέεται ο αποικισμός με το ρούμι είναι η ζάχαρη, που τότε θεωρούταν είδος πολυτελείας στην Ευρώπη.

Ο αποικισμός οδήγησε στην δημιουργία φυτειών ζαχαροκάλαμων (sugar cane) τα λεγόμενα Plantations.

Στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένα τρίγωνο εμπορίου στο οποίο σκλάβοι έρχονταν από την Αφρική για να δουλεύουν στις φυτείες και από εκεί η ζάχαρη καθώς και αλλά προϊόντα και υποπροϊόντα αυτής (ένα από αυτά και το ρούμι) πήγαιναν στον νέο κόσμο με τελικό προορισμό την Ευρώπη.

Το ρούμι είναι ένα προϊόν το οποίο αποστάζεται από υποπροϊόντα ζαχαροκάλαμου όπως η μελάσα και ο φρέσκος χυμός ζαχαροκάλαμου και μπορεί να αποσταχθεί οπουδήποτε στον κόσμο αλλά η κύρια παράγωγη είναι στην λατινική Αμερική και ειδικότερα στα νησιά της καραϊβικής (West Indies).

Το ρούμι τυπικά παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια από ουίσκι.

Από το βαρέλι παίρνει και το χρώμα του αλλά και την γεύση του. Όσο μεγαλύτερη η παλαίωση του τόσο πιο γευστικό γίνεται ένα ρούμι, σε τροπικές κλίμακες η υγρασία και η θερμοκρασία μπορούν να επιταχύνουν την διαδικασία της παλαίωσης.

Το ρούμι ανάλογα με την παλαίωσή του κατατάσσεται στις έξεις κατηγορίες :

Light Rum: Παλαιώνει περίπου έναν χρόνο για να δημιουργηθεί μια απαλή γευστική παλέτα και φιλτράρεται με άνθρακα για να απομακρυνθεί οποιοδήποτε χρώμα μπορεί να πήρε από το βαρέλι. Συχνά συγκρίνεται με την βότκα ενώ ταιριάζουν και μπορούν να αναμιχτούν με διάφορα φρούτα.

Golden Rum: Παλαιώνει για 2-3 χρόνια προκειμένου να αποκτήσει αυτό το χρυσαφί χρώμα και να πάρει την αίσθηση μπαχαρικών και βανίλιας από το βαρέλι.

Dark or Aged Rum: Παλαιώνει για 5 ή περισσότερα χρόνια με την προσθήκη καραμελοχρώματος στο βαρέλι, το οποίο βοηθά στο να αποκτήσει αυτό το σκούρο χρώμα καθώς και να αποκτήσει νότες σοκολάτας, αποξηραμένων φρούτων, ξύλου κ.ά. Συχνά συγκρίνεται με το Ουίσκι.

Spiced rum: Μπορεί να είναι είτε light, είτε golden ακόμα και dark ενώ η γεύση του όπως και αναμενόμενο κυρίως μπαχαρικά (spices) με μικρές νότες καραμέλας ή βανίλιας.

Το ρούμι βεβαία δεν σταματά εδώ, καθώς ανάλογα με το νησί στο οποίο παράγεται έχει και ανάλογα χαρακτηριστικά στην γεύση του.

Στα αγγλόφωνα νησιά (Jamaica,Barbados) συναντάμε πιο σκούρα και με περισσότερο σώμα ρούμι με έντονες νότες μελάσας και μπαχαρικών ενώ αποστάζονται σε άμβυκα και παλαιώνονται για πολλά χρόνια.

Για παράδειγμα το Doorly’s και το Appleton Estate.

Στα ισπανόφωνα νησιά (Cuba, Puerto Rico, Trinidad) σε αντίθεση με τα αγγλόφωνα συναντάμε ρούμι με λιγότερο σώμα αλλά πιο καθαρή και ξηρή γεύση από βανίλια και ελαφριά μπαχαρικά ενώ αποστάζονται σε στήλη.

Για παράδειγμα το Havana club και το Bacardi.

Στα γαλλόφωνα νησιά (Martinique, Guadeloupe, Haiti) συναντάμε την κατηγορία Agricole τα όποια φτιάχνονται από φρέσκο χυμό ζαχαροκάλαμου και έχουν ανθικό χαρακτήρα ενώ διατηρούν την γεύση του χυμού και ωριμάζουν σε brandy cask’s για 3 ή περισσότερα χρόνια, έχουν την ζωηράδα και τον χαρακτήρα ενός cognac. Για παράδειγμα Clement και Saint James

Τέλος,

το ρούμι μπορείς να το απολαύσεις σκέτο ή με πάγο ή σε κάποιο κοκτέιλ καθώς αναμειγνύεται εύκολα με πάρα πολλά υλικά!

Rum Cocktails:

Daiquiri:

50 ml Plantation 3 stars

25 ml Cane Sugar Giffard

25 ml Lime Juice

Method: Shake

Glass: Coupe

Garnish: Lime Wedge

Το όνομα Daiquiri περά από cocktail είναι επίσης το όνομα μιας παραλίας κοντά στο Santiago της Κούβας και σε ένα ορυχείο σιδήρου στην ίδια περιοχή και είναι μια λέξη που έχει τις ρίζες της στην γλώσσα της φυλής Taino. Λέγεται ότι δημιουργός του Daiquiri είναι ο Αμερικανός μηχανικός ορυχείων Jennings Cox, που έτυχε να βρίσκεται στην Κούβα κατά τη διάρκεια του ισπανοαμερικανικού πολέμου στις αρχές του 20ου αιώνα.

Το κοκτέιλ περιορίστηκε τοπικά μέχρι το 1909, όταν ο Αμερικανός ναύαρχος Lucius W. Johnson δοκίμασε το ποτό του Cox και στη συνέχεια το σύστησε στη Λέσχη Στρατού και Ναυτικού πίσω στην Washington. Έπειτα όλα πήραν το δρόμο τους με τους φανατικούς να αυξάνονται μέσα σε μερικές δεκαετίες και το Daiquiri να γίνεται το αγαπημένο ποτό του Ernest Hemingway και του προέδρου John F. Kennedy.

Το Daiquiri έφτασε στο αποκορύφωμα της δόξας του την δεκαετία του ’40, αφού ο πόλεμος έκανε δυσεύρετα τα κλασικά ποτά, όπως η βότκα και το ουίσκι και η πολιτική του προέδρου Roosevelt για εμπορικό άνοιγμα στην Καραϊβική έκανε προσιτό το ρούμι.

Κάπως έτσι έγινε «της μόδας» η Λατινική Αμερική και όλα τα ποτά που έχουν ρούμι και φυσικά το Daiquiri δε δυσκολεύτηκε να ξεχωρίσει και να συναντήσει τρομακτική δημοτικότητα στις ΗΠΑ και στη συνέχεια σε όλον τον κοσμο.

Zombie:

30 ml Plantation 3 stars

30 ml Plantation original dark

30 ml Plantation OFTD 69%

30 ml Lime Juice

30 ml Ponthier Exotic Fruits

15 ml Velvet Falernum

3 Dashes Elemakule Tiki Bitters

Method: Flash Shake (Shake για 6 δευτερόλεπτα με τριμμένο πάγο)

Glass: Tiki Mug ή Hurricane Glass

Garnish: Mint Spring & Cinnamon Stick

Το Zombie είναι ένα κοκτέιλ που έχει γραφτεί ανά διαστήματα με διάφορες συνταγές, εμείς σας παρουσιάζουμε την δική μας και σας παροτρύνουμε να την δοκιμάσετε!

Το original κοκτέιλ Zombie από την άλλη είναι ένα κοκτέιλ από χυμούς φρούτων (ανανά, λεμόνι,Lime και passion fruit ), λικέρ (falernum ,apricot brandy ,don’s Mix) και διάφορα είδη ρούμι (τουλάχιστον 4). Ονομάστηκε έτσι λόγω των επιπτώσεών του.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1930, όταν εφευρέθηκε από τον Donn Beach στο εστιατόριο Beachcomber στο Χόλυγουντ. Το κοκτέιλ Zombie έγινε δημοφιλές σε όλο το κόσμο μετά τη Διεθνή Έκθεση της Νέας Υόρκης το 1939.

 

 

Του Θάνου Καραμάνη

ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ Ενημερωθείτε στο e-mail σας για τα προϊόντα μας, τις νέες αφίξεις και τις προσφορές μας.

T h e D i s t i l l e r T h e D i s t i l l e r
X
0
X
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σας είναι άδειοΠροσθέστε προϊόντα στο καλάθι